Poziv na sudjelovanje na konferenciji “Contemporary Philosophical Issues” / Call for papers “Contemporary Philosophical Issues”

Poštovani,

25. izdanje međunarodnog simpozija Contemporary Philosophical Issues, koje organiziraju Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju i Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, održat će se 18. i 19. srpnja 2024.

Ove godine plenarni izlagač bit će profesor Jacob Stegenga (Sveučilište u Cambridgeu), koji će održati dva predavanja. Naslovi izlaganja su „Heart of Science“ i „Proportionality and Inductive Risk in the Fog of War“.

U tradicionalnoj maniri simpozija Contemporary Philosophical Issues, otvoreni smo za izlaganja na bilo koju temu koja se bavi suvremenim problemima iz analitičke filozofije. 

Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje da pošalju kratki sažetak svog izlaganja (do 300 riječi) na email adresu hdaf000@gmail.com do 21. lipnja 2024. Obavijest o prihvaćanju za izlaganje bit će poslana do 25. lipnja 2024.

Radni jezik konferencije je engleski.

 ————————

Dear All,

The 25th edition of the international symposium Contemporary Philosophical Issues, organized by the Croatian Society for Analytic Philosophy and the Department of Philosophy at the University of Rijeka, will be held on July 18-19, 2024.

This year’s plenary speaker will be Professor Jacob Stegenga (University of Cambridge), who will deliver two lectures. The titles of his talks are “Heart of Science” and “Proportionality and Inductive Risk in the Fog of War.”

In the traditional manner of the Contemporary Philosophical Issues symposium, we welcome presentations on any topic dealing with contemporary issues in analytic philosophy. 

We invite all interested to submit a short abstract of their presentation (up to 300 words) to hdaf000@gmail.com by June 21, 2024. Notification of acceptance will be sent by June 25, 2024.

In Memoriam: Nenad Miščević (Zagreb, November 1, 1950 – Rijeka, May 10, 2024)

Drage kolegice i kolege, prijateljice i prijatelji Hrvatskog društva za analitičku filozofiju,

S velikom žalošću obavještavamo vas da je preminuo naš dragi kolega, prijatelj i mentor, profesor Nenad Miščević. Nenad je bio jedan od najutjecajnijih i najcitiranijih filozofa iz Hrvatske. Osim što je bio istaknuti filozof, Nenad je bio kolumnist za više publikacija, urednik stručnih članaka i knjiga te javni intelektualac. Od kraja 1970-ih do prve polovice 1990-ih godina radio je kao profesor filozofije na Sveučilištu u Zadru. Nakon toga, zaposlio se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru gdje je radio kao profesor filozofije u trajnom zvanju do trenutka njegovog nenadanog odlaska. Također, od osnutka Filozofskog fakulteta u Rijeci i Odsjeka za filozofiju Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti u svojstvu vanjskog suradnika sudjeluje u izvođenju nastave, kreiranju nastavnih programa i organizaciji stručnih događaja.

Nenad je bio svestran filozof te je ostvario veliki doprinos na području filozofije jezika, filozofije uma, epistemologije, etike i filozofije politike. Njegovu bibliografiju (do 2012. godine) i autobiografske bilješke mogu se pročitati u knjizi “Nenad Miščević: sva lica filozofije”, koju su u povodu njegovog 60. rođendana uredili Petar Bojanić (Beograd) i Snježana Prijić-Samaržija (Rijeka). Knjiga je dostupna na ovoj poveznici. Nakon toga, objavljene su još dvije publikacije u kojima ugledni kolege filozofi raspravljaju Nenadova filozofska gledišta. Godine 2014. objavljen je poseban broj časopisa European Journal of Analytic Philosophy u kojem se raspravljaju različiti aspekti Nenadovih gledišta, uključujući i Nenadove komentare na te članke. Nakon toga, 2017. godine u povodu njegovog 65. rođenada, Nenadovi kolege iz Maribora, Bojan Borstner i Smiljana Gartner, uredili su knjigu pod nazivom “Thought Experiments between Nature and Society: A Festschrift for Nenad Miščević” u kojoj se raspravljaju Nenadovi doprinosi u domeni misaonih eksperimenata.

Nenad je bio dugogodišnji član Hrvatskog društva za analitičku filozofiju i utemeljitelj Riječkog filozofskog kruga na temelju čijeg djelovanja je nastao Odsjek za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, unutar kojeg HDAF većinom vremena ostvaruje svoje aktivnosti. Nedovoljno je spomenuti da bez Nenadovog organizacijskog, stručnog i profesionalnog rada riječki filozofsko-analitički “kružok” i Odsjek za filozofiju vrlo vjerojatno ne bi postojali. Govoreći o radu te neformalne, ali vrlo aktivne grupe filozofa koja je 80-ih djelovala u Rijeci, jedan od osnivača HDAF-a, Boran Berčić (Rijeka), navodi:

“Centralna figura u grupi svakako je bio Nenad Miščević. On je imao ogromnu intelektualnu, socijalnu i organizacijsku energiju. Bio je glavni motor grupe, doista spiritus movens.”

Cijeli članak u kojem Boran dokumentira događaje vezane za Riječki filozofski krug može se pročitati ovdje.

Ovim putem se opraštamo od našeg dragog Nenada, uvjereni da će njegova filozofska baština i dalje biti nadahnuće budućim generacijama filozofa u Hrvatskoj.

Dosad je objavljeno više vijesti o smrti našeg dragog Nenada. U nastavku se nalaze poveznice na dostupne tekstove te ćemo dodavati nove kako se budu pojavljivali:

In-Memoriam Nenad Miščević:

Sveučilište u Mariboru

Central European University

Sveučilište u Rijeci

Daily Nous

Leiter Reports

Ideje.hr

European Journal of Analytic Philosophy

Novi list

Jutarnji list

Nacional

Index

HRT

Srednja.hr

Slobodna Dalmacia


Poziv na godišnju skupštinu HDAF-a/Invitation to the Annual General Meeting of CSAP

Poštovane članice, poštovani članovi Hrvatskog društva za analitičku filozofiju,

pozivamo vas na godišnju skupštinu Hrvatskog društva za analitičku filozofiju koja će se održati ovaj četvrtak, 15. veljače 2023. u 11.00h u prostoriji 405 na Filozofskom fakultetu u Rijeci, Sveučilišna avenija 4, 51000 Rijeka.
Skupština će se održati prema sljedećem dnevnom redu:
1) Izvještaj o radu u proteklih godinu dana (2023)2) Izbor novog predsjednika, Upravnog odbora, Nadzornog odbora i Likvidatora3) Prijedlog plana rada za sljedeću godinu (2024)
4) Izvještaj o financijskom poslovanju društva u proteklih godinu dana (2023)
5) Prijedlog financijskog plana za sljedeću godinu (2024)6) Razno

Oni koji nisu u mogućnosti osobno doći, u radu skupštine mogu sudjelovati putem online platforme Zoom. Poveznica za pristup sastanku je:  
https://us05web.zoom.us/j/81351277022?pwd=03o6tuvNbVK3dsgtb74lFJWI2AsYRS.1

Meeting ID: 813 5127 7022
Passcode: 5Mp9uv

———

Dear members of the Croatian Society for Analytic Philosophy,

We invite you to the annual assembly of the Croatian Society for Analytic Philosophy, which will this Thursday, February 15, 2024 at 11:00 a.m. in room 405 at the Faculty of Humanities and Social Sciences in Rijeka, Sveučilišna avenija 4, 51000 Rijeka.
 The Assembly will be held according to the following agenda:

1) Report on work in the past year (2023)
2) Election of Officers and Boards3) Proposal of the work plan for the next year (2024)
4) Report on the financial operations over the past year (2023)
5) Proposal of the financial plan for the next year (2024)6) Miscellaneous

Those who are not able to come in person can participate in the work of the assembly through the Zoom online platform. The link to access the meeting is:

https://us05web.zoom.us/j/81351277022?pwd=03o6tuvNbVK3dsgtb74lFJWI2AsYRS.1

Meeting ID: 813 5127 7022
Passcode: 5Mp9uv

Okrugli stol projekta: „Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti”

U četvrtak 15. veljače, s početkom u 17 sati, u Galeriji O.K. održat će se okrugli stol projekta „Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti”, a u okviru aktualne izložbe „AesthEthic”.

Okrugli stol rezultat je rada na projektu koji se je održavao tijekom akademske godine 2023./2024. Projekt je financiralo Sveučilište u Rijeci, a u njegovoj provedbi sudjelovali su Centar za inovativne medije  (Akademija primijenjenih umjetnosti) i Katedra za estetiku (Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet Rijeka).                        

Na okruglom stolu sudjeluju prof. dr. sc. Ivana Kunda (Pravni fakultet Rijeka), dr. sc. Milica Czerny-Urban (Akademija primijenjenih umjetnosti, Rijeka), akademska glazbenica doktorandica (Filozofski fakultet Rijeka) Ksenija Savčić i medijski umjetnik Aleksandar Vejnović. Moderatorice okruglog stola su akademska dramaturginja i doktorandica (Filozofski fakultet Rijeka) Dijana Protić i izv. prof. dr. sc. Iris Vidmar Jovanović (Filozofski fakultet Rijeka).

Na okruglom stolu raspravljat će se o temama vezanim uz estetske, etičke, pravne i društveno-političke aspekte suvremene umjetnosti, s fokusom na digitalne alate poput umjetne inteligencije i njihovu problematiku u širem društvenom kontekstu. Uvod u  okrugli stol dati će izv. prof. art. Tomislav Brajnović, voditelj projekta.

Nakon okruglog stola, održat će se performansi Marka Cicilianija, skladatelja, medijskog umjetnika i performera te Barbare Lüneburg, akademske violinistice i istraživačice umjetnosti, s početkom u 20 sati. Uvodnu riječ u performans dat će izv. prof. art. Ingeborg Fülepp.

Projekt i izložba su omogućeni Sveučilišnim potporama za umjetničke projekte Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu (AKF) i Grada Rijeke.

Invitation to the talk: “Humanity on Mars: a challenge for space ethics”

The Department of Philosophy of the Faculty of Humanities and Social Sciences in Rijeka and the Croatian Society for Analytical Philosophy (HDAF) invite you, on Friday the 16th of February 2024 at 11:00, at the Faculty of Humanities and Social Sciences, University of Rijeka, classroom: 401. to the lecture:


Humanity on Mars:  a challenge for space ethics 
Prof. Mirko Daniel Garasic (Roma Tre University, Italy)

Event funded by the programme:  
UNIRI – Internationalization of Science and Arts 2023-24 (grant INT-134)

Poziv na konferenciju “Aesthetic Education and Screen Stories”

Katedra za estetiku pri Odsjeku za filozofiju i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju pozivaju vas na međunarodnu konferenciju Aesthetic Education and Screen Stories, posvećenu kognitivnim i etičkim vrijednostima filma i serijalizirane fikcije. Plenarni gosti su Murray Smith (Kent University) i Joerg Fingerhut (Humboldt-Universität zu Berlin). Program je dostupan na poveznici https://aetna.uniri.hr/?page_id=321

Conference: 33rd Novembertagung on the History and Philosophy of Mathematics

Sveučilište u Rijeci sa zadovoljstvom obavještava sve zainteresirane kolegice i kolege da su Filozofski fakultet i Fakultet za matematiku, te Odsjek za filozofiju, Katedra za logiku i teoriju znanosti i Centar za logiku i teoriju odlučivanja domaćini 33. međunarodne konferencije Novembertagung on the History and Philosophy of Mathematics koja će se održati na Filozofskom fakultetu od 15 do 16. rujna 2023.

Novembertagung on the History and Philosophy of Mathematics je ugledna međunarodna konferencija sa tradicijom dužom od trideset godina. Primarno je usmjerena na doktorande, postdoktorande i mlade istraživače u oblasti povijesti, filozofije i zasnivanja matematike i srodnim disciplinama. Novembertagung svake godine pruža priliku mladim znanstvenicima da predstave i prodiskutiraju svoje ideje i rezultate svojih istraživanja u poticajnom i neformalnom okruženju, podjele svoja iskustva i dobiju savjete od već iskusnih i etabliranih stručnjaka, te da izgrade mrežu poznanstava sa kolegama iz čitave Evrope i, u posljednjih nekoliko godina, iz svijeta (Kanade i SAD). Više o povijesti Novembertagunga vidjeti ovdje: https://novembertagung.wordpress.com/history/.

Ove godine, tema konferencije je „Interactions between the History and Philosophy of Mathematics“, s posebnim fokusom na metodološka pitanja i pojmove matematičke strogosti, dokaza i algoritma.

Plenarna predavanja održati će:
Prof. Zvonimir Šikić (University of Zagreb & University of Rijeka Centre for Logic and Decision Theory),
Prof. Karine Chemla (CNRS – SPHERE, Université Paris Cité),
Prof. Georg Schiemer (University of Vienna, LMU Centre for Mathematical Philosophy),
Prof. Silvia De Toffoli (IUSS Pavia).

Novembertagung je ove godine velikodušno sponzoriran od strane Međunarodne komisije za povijest matematike (ICHM, Njemačka), Britanskog društva za povijest matematike (BSHM, Ujedinjeno Kraljevstvo), Istraživačke grupe 3398 „Povijest matematike“ pri Francuskom nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS–GDR 3398 HistMath) i Arhiva Henri Poincaré (Francuska). Konferenciju također podržavaju Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju (HDAF) i Hrvatsko logičko udruženje (HLU).

Za više informacija o programu konferencije i za knjigu apstrakata izlaganja, posjetite službenu internet stranicu https://novembertagung.wordpress.com/.

Organizacijski odbor: Saša Popović (Rijeka), Megan Briers (Cambridge), Hala Khassiba (Lorraine), Tuya Sa (Loughborough), Ange Stéphane Gondo (Lorraine), Clément Bonvoisin (Paris), and Benjamin Zayton (Vienna).

1 2 3 21