Poziv na sudjelovanje na konferenciji “Contemporary Philosophical Issues” / Call for papers “Contemporary Philosophical Issues”

Poštovani,

25. izdanje međunarodnog simpozija Contemporary Philosophical Issues, koje organiziraju Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju i Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, održat će se 18. i 19. srpnja 2024.

Ove godine plenarni izlagač bit će profesor Jacob Stegenga (Sveučilište u Cambridgeu), koji će održati dva predavanja. Naslovi izlaganja su „Heart of Science“ i „Proportionality and Inductive Risk in the Fog of War“.

U tradicionalnoj maniri simpozija Contemporary Philosophical Issues, otvoreni smo za izlaganja na bilo koju temu koja se bavi suvremenim problemima iz analitičke filozofije. 

Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje da pošalju kratki sažetak svog izlaganja (do 300 riječi) na email adresu hdaf000@gmail.com do 21. lipnja 2024. Obavijest o prihvaćanju za izlaganje bit će poslana do 25. lipnja 2024.

Radni jezik konferencije je engleski.

 ————————

Dear All,

The 25th edition of the international symposium Contemporary Philosophical Issues, organized by the Croatian Society for Analytic Philosophy and the Department of Philosophy at the University of Rijeka, will be held on July 18-19, 2024.

This year’s plenary speaker will be Professor Jacob Stegenga (University of Cambridge), who will deliver two lectures. The titles of his talks are “Heart of Science” and “Proportionality and Inductive Risk in the Fog of War.”

In the traditional manner of the Contemporary Philosophical Issues symposium, we welcome presentations on any topic dealing with contemporary issues in analytic philosophy. 

We invite all interested to submit a short abstract of their presentation (up to 300 words) to hdaf000@gmail.com by June 21, 2024. Notification of acceptance will be sent by June 25, 2024.

In Memoriam: Nenad Miščević (Zagreb, November 1, 1950 – Rijeka, May 10, 2024)

Drage kolegice i kolege, prijateljice i prijatelji Hrvatskog društva za analitičku filozofiju,

S velikom žalošću obavještavamo vas da je preminuo naš dragi kolega, prijatelj i mentor, profesor Nenad Miščević. Nenad je bio jedan od najutjecajnijih i najcitiranijih filozofa iz Hrvatske. Osim što je bio istaknuti filozof, Nenad je bio kolumnist za više publikacija, urednik stručnih članaka i knjiga te javni intelektualac. Od kraja 1970-ih do prve polovice 1990-ih godina radio je kao profesor filozofije na Sveučilištu u Zadru. Nakon toga, zaposlio se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru gdje je radio kao profesor filozofije u trajnom zvanju do trenutka njegovog nenadanog odlaska. Također, od osnutka Filozofskog fakulteta u Rijeci i Odsjeka za filozofiju Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti u svojstvu vanjskog suradnika sudjeluje u izvođenju nastave, kreiranju nastavnih programa i organizaciji stručnih događaja.

Nenad je bio svestran filozof te je ostvario veliki doprinos na području filozofije jezika, filozofije uma, epistemologije, etike i filozofije politike. Njegovu bibliografiju (do 2012. godine) i autobiografske bilješke mogu se pročitati u knjizi “Nenad Miščević: sva lica filozofije”, koju su u povodu njegovog 60. rođendana uredili Petar Bojanić (Beograd) i Snježana Prijić-Samaržija (Rijeka). Knjiga je dostupna na ovoj poveznici. Nakon toga, objavljene su još dvije publikacije u kojima ugledni kolege filozofi raspravljaju Nenadova filozofska gledišta. Godine 2014. objavljen je poseban broj časopisa European Journal of Analytic Philosophy u kojem se raspravljaju različiti aspekti Nenadovih gledišta, uključujući i Nenadove komentare na te članke. Nakon toga, 2017. godine u povodu njegovog 65. rođenada, Nenadovi kolege iz Maribora, Bojan Borstner i Smiljana Gartner, uredili su knjigu pod nazivom “Thought Experiments between Nature and Society: A Festschrift for Nenad Miščević” u kojoj se raspravljaju Nenadovi doprinosi u domeni misaonih eksperimenata.

Nenad je bio dugogodišnji član Hrvatskog društva za analitičku filozofiju i utemeljitelj Riječkog filozofskog kruga na temelju čijeg djelovanja je nastao Odsjek za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, unutar kojeg HDAF većinom vremena ostvaruje svoje aktivnosti. Nedovoljno je spomenuti da bez Nenadovog organizacijskog, stručnog i profesionalnog rada riječki filozofsko-analitički “kružok” i Odsjek za filozofiju vrlo vjerojatno ne bi postojali. Govoreći o radu te neformalne, ali vrlo aktivne grupe filozofa koja je 80-ih djelovala u Rijeci, jedan od osnivača HDAF-a, Boran Berčić (Rijeka), navodi:

“Centralna figura u grupi svakako je bio Nenad Miščević. On je imao ogromnu intelektualnu, socijalnu i organizacijsku energiju. Bio je glavni motor grupe, doista spiritus movens.”

Cijeli članak u kojem Boran dokumentira događaje vezane za Riječki filozofski krug može se pročitati ovdje.

Ovim putem se opraštamo od našeg dragog Nenada, uvjereni da će njegova filozofska baština i dalje biti nadahnuće budućim generacijama filozofa u Hrvatskoj.

Dosad je objavljeno više vijesti o smrti našeg dragog Nenada. U nastavku se nalaze poveznice na dostupne tekstove te ćemo dodavati nove kako se budu pojavljivali:

In-Memoriam Nenad Miščević:

Sveučilište u Mariboru

Central European University

Sveučilište u Rijeci

Daily Nous

Leiter Reports

Ideje.hr

European Journal of Analytic Philosophy

Novi list

Jutarnji list

Nacional

Index

HRT

Srednja.hr

Slobodna Dalmacia