Conference: 33rd Novembertagung on the History and Philosophy of Mathematics

Sveučilište u Rijeci sa zadovoljstvom obavještava sve zainteresirane kolegice i kolege da su Filozofski fakultet i Fakultet za matematiku, te Odsjek za filozofiju, Katedra za logiku i teoriju znanosti i Centar za logiku i teoriju odlučivanja domaćini 33. međunarodne konferencije Novembertagung on the History and Philosophy of Mathematics koja će se održati na Filozofskom fakultetu od 15 do 16. rujna 2023.

Novembertagung on the History and Philosophy of Mathematics je ugledna međunarodna konferencija sa tradicijom dužom od trideset godina. Primarno je usmjerena na doktorande, postdoktorande i mlade istraživače u oblasti povijesti, filozofije i zasnivanja matematike i srodnim disciplinama. Novembertagung svake godine pruža priliku mladim znanstvenicima da predstave i prodiskutiraju svoje ideje i rezultate svojih istraživanja u poticajnom i neformalnom okruženju, podjele svoja iskustva i dobiju savjete od već iskusnih i etabliranih stručnjaka, te da izgrade mrežu poznanstava sa kolegama iz čitave Evrope i, u posljednjih nekoliko godina, iz svijeta (Kanade i SAD). Više o povijesti Novembertagunga vidjeti ovdje: https://novembertagung.wordpress.com/history/.

Ove godine, tema konferencije je „Interactions between the History and Philosophy of Mathematics“, s posebnim fokusom na metodološka pitanja i pojmove matematičke strogosti, dokaza i algoritma.

Plenarna predavanja održati će:
Prof. Zvonimir Šikić (University of Zagreb & University of Rijeka Centre for Logic and Decision Theory),
Prof. Karine Chemla (CNRS – SPHERE, Université Paris Cité),
Prof. Georg Schiemer (University of Vienna, LMU Centre for Mathematical Philosophy),
Prof. Silvia De Toffoli (IUSS Pavia).

Novembertagung je ove godine velikodušno sponzoriran od strane Međunarodne komisije za povijest matematike (ICHM, Njemačka), Britanskog društva za povijest matematike (BSHM, Ujedinjeno Kraljevstvo), Istraživačke grupe 3398 „Povijest matematike“ pri Francuskom nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS–GDR 3398 HistMath) i Arhiva Henri Poincaré (Francuska). Konferenciju također podržavaju Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju (HDAF) i Hrvatsko logičko udruženje (HLU).

Za više informacija o programu konferencije i za knjigu apstrakata izlaganja, posjetite službenu internet stranicu https://novembertagung.wordpress.com/.

Organizacijski odbor: Saša Popović (Rijeka), Megan Briers (Cambridge), Hala Khassiba (Lorraine), Tuya Sa (Loughborough), Ange Stéphane Gondo (Lorraine), Clément Bonvoisin (Paris), and Benjamin Zayton (Vienna).

Leave a Reply