Okrugli stol projekta: „Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti”

U četvrtak 15. veljače, s početkom u 17 sati, u Galeriji O.K. održat će se okrugli stol projekta „Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti”, a u okviru aktualne izložbe „AesthEthic”.

Okrugli stol rezultat je rada na projektu koji se je održavao tijekom akademske godine 2023./2024. Projekt je financiralo Sveučilište u Rijeci, a u njegovoj provedbi sudjelovali su Centar za inovativne medije  (Akademija primijenjenih umjetnosti) i Katedra za estetiku (Odsjek za filozofiju, Filozofski fakultet Rijeka).                        

Na okruglom stolu sudjeluju prof. dr. sc. Ivana Kunda (Pravni fakultet Rijeka), dr. sc. Milica Czerny-Urban (Akademija primijenjenih umjetnosti, Rijeka), akademska glazbenica doktorandica (Filozofski fakultet Rijeka) Ksenija Savčić i medijski umjetnik Aleksandar Vejnović. Moderatorice okruglog stola su akademska dramaturginja i doktorandica (Filozofski fakultet Rijeka) Dijana Protić i izv. prof. dr. sc. Iris Vidmar Jovanović (Filozofski fakultet Rijeka).

Na okruglom stolu raspravljat će se o temama vezanim uz estetske, etičke, pravne i društveno-političke aspekte suvremene umjetnosti, s fokusom na digitalne alate poput umjetne inteligencije i njihovu problematiku u širem društvenom kontekstu. Uvod u  okrugli stol dati će izv. prof. art. Tomislav Brajnović, voditelj projekta.

Nakon okruglog stola, održat će se performansi Marka Cicilianija, skladatelja, medijskog umjetnika i performera te Barbare Lüneburg, akademske violinistice i istraživačice umjetnosti, s početkom u 20 sati. Uvodnu riječ u performans dat će izv. prof. art. Ingeborg Fülepp.

Projekt i izložba su omogućeni Sveučilišnim potporama za umjetničke projekte Sveučilišta u Rijeci, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu (AKF) i Grada Rijeke.

Leave a Reply